Mięso kurczaka w żywieniu psów
Spis treści
- 1 „Czy pies może jeść kurczaka?”
- 2 Alergia pokarmowa a nietolerancja
- 3 Czy kurczak wywołuje alergie pokarmowe częściej niż inne mięsa?
- 4 Dlaczego warto podawać kurczaka?
- 5 Mięso z kurczaka – czy naprawdę jest nafaszerowane lekami i antybiotykami?
- 6 Tylko surowe mięso, czy także podroby?
- 7 Mięso kurczaka w diecie czworonoga
„Czy pies może jeść kurczaka?”
To pytanie bardzo często zadają opiekunowie psów, obawiający się o wystąpienie niepożądanych reakcji organizmu. Zazwyczaj tego typu wątpliwość jest związana z wrogim postrzeganiem kurczaka, co jest zarazem odzwierciedleniem złej sławy mięsa drobiowego, pokutującej w naszym społeczeństwie od lat. Chociaż oczywiście alergia pokarmowa na drób jest możliwa, to czy aby na pewno jest aż tak częsta, jak nam się wydaje?
Alergia pokarmowa a nietolerancja
Rozpoznać alergię pokarmową wcale nie jest tak łatwo. Alergia jest wynikiem na nieprawidłową reakcję układu odpornościowego na białka zawarte w pokarmie. Nietolerancja pokarmowa z kolei nie jest związana z układem immunologicznym, a dolegliwościami ze strony układu pokarmowego.
Jeżeli zdaniem lekarza weterynarii pies cierpi na alergię pokarmową, podejmowane są kolejne kroki, mające na celu wspomóc zdrowie twojego czworonożnego przyjaciela. W przypadku psów prowadzana jest dieta eliminacyjna, która polega na eliminacji konkretnych składników pokarmowych i ma na celu wykluczenie niepokojące objawy zdrowotne. Przyczyną alergii pokarmowej może być nawet jeden składnik pożywienia.
Czy kurczak wywołuje alergie pokarmowe częściej niż inne mięsa?
W przypadku alergii pokarmowej i jej występowania warto sięgnąć do danych statystycznych, według których, jedynie około 10-15% wszystkich zdiagnozowanych alergii pokarmowych jest powodowanych przez mięso kurczaka. Należy szczególnie zwrócić uwagę na słowo „zdiagnozowanych”, bo często pojawiające się objawy alergii nie zawsze są wynikiem uczulenia na składnik pożywienia, a są związane ze współistniejącymi, innymi schorzeniami. Dlatego sytuacji tymczasowej niestrawności, świądu i innych objawów, musi towarzyszyć dokładna obserwacja formy zwierzęcia.
Czytaj też: Karma hipoalergiczna, czyli jaka?
Mięso drobiowe nie jest rodzajem mięsa, które jest wśród listy alergenów na najwyższym miejscu. Nie zasługuje więc na miano głównego alergenu pokarmowego. Częstszym sprawcą uczuleń są zboża, produkty mleczne oraz wołowina. Wołowina potrafi odpowiadać za blisko 50% przypadków nadwrażliwości pokarmowej!
Wcześniej odnotowywano stosunkowo wysoki procent alergii na mięso kurczaka u psów i kotów, ale było to związane przede wszystkim z jego wszechobecnością. Jeszcze parę lat temu większość karm dla czworonogów opierała się na mięsie kurczaka, co oczywiście zwiększało zauważalność alergii, ale także wynikało z dużego nagromadzenia białek drobiowych w środowisku.
Rozwój dietetyki pozwolił na wprowadzenie na rynek zoologiczny także innych mięs, będących doskonałym źródłem białka psiej diety. To sprawiło, że znacznie zmniejszył się odsetek alergii pokarmowych powodowanych przez kurczaka. Z obecności drobiu w diecie psa nie powinno się rezygnować, jeśli nie ma ku temu oczywistych powodów. Zawsze w przypadku wątpliwości, warto porozmawiać z lekarzem weterynarii.
Dlaczego warto podawać kurczaka?
Mięso z kurczaka to wyśmienite źródło łatwostrawnego białka o wysokiej wartości biologicznej. Kurczak zawiera stosunkowo niewiele tłuszczu, przez co dostrzega się jego dietetyczny potencjał. To z kolei jest pomocne przy planowaniu diety starszego psa lub kota, również borykającego się z nadwagą. Jest to też źródło witamin, nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz składników mineralnych.
W mięsie drobiowym znajduje się również duża ilość witamin z grupy B. Są to witaminy: B1, B2, B3, B6 oraz B12 niezmiernie ważne w procesach krwiotworzenia, które wspólnie z obecnym w kurczaku żelazem, zadbają o układ krwionośny pupila. Na uwagę zasługuje również obecność witaminy A, D oraz E, a także tauryny – aminokwasu tak istotnego w diecie kotów! Wbrew powszechnej opinii kurczak należy do naprawdę wartościowych rodzajów mięsa.
Mięso z kurczaka – czy naprawdę jest nafaszerowane lekami i antybiotykami?
Wielu opiekunów rezygnuje z wprowadzania drobiu do diety psa ze strachu o zawartość nieodpowiednich substancji. Warto wiedzieć, że od 1 stycznia 2006 r. obowiązuje wydany przez Unię Europejską, całkowity zakaz stosowania w paszach dla zwierząt konsumpcyjnych antybiotykowych stymulatorów wzrostu. UE zdecydowała się na wprowadzenie tego typu regulacji ze względu na pojawienie się antybiotykoodporności bakterii.
Od 2006 roku antybiotyki stosowane są jedynie do leczenia chorych zwierząt, a cały proces jest ściśle nadzorowany przez instytucje państwowe, w tym Inspekcję Weterynaryjną czy Inspekcję Sanitarną. Próbki mięsa, pasz oraz wody są regularnie poddawane kontroli, celem sprawdzenia obecności w nich pozostałości leków, które mogłyby się przedostać do żywności.
Podczas leczenia zwierząt musi zostać zachowany tak zwany okres karencji leku, czyli czas, jaki musi upłynąć, zanim pozyska się tkanki lub produkty ze zwierząt, u których leki zastosowano. Powoduje to, że produkty zwierzęce trafiające do obrotu są pozbawione leków i ich pozostałości.
Tylko surowe mięso, czy także podroby?
Według ustawowej definicji, mięso to nie tylko mięśnie szkieletowe, ale także narządy wewnętrzne takie jak: wątroba, nerki, żołądek, mózg, czy płuca. Dieta zwierząt domowych z natury powinna opierać się na produktach pochodzenia zwierzęcego. Nie jest jednak konieczne, aby było to tylko mięso pod postacią mięsa mięśniowego.
Zasadne jest także komponowanie diety z podrobami, które to stanowią często dużo bogatsze źródło najważniejszych składników odżywczych. Nie należy obawiać się zatruć metalami ciężkimi czy toksynami pochodzącymi z narządów wewnętrznych, ponieważ stosowane w obecnych czasach systemy chowu drobiu i hodowli zwierząt sprawiają, że ryzyko pojawienia się tego typu schorzeń właściwie nie istnieje.
Mięso kurczaka w diecie czworonoga
Z powodu alergii pokarmowej wielu opiekunów rezygnuje z konkretnych karm, nie sprawdzając nawet, co jest silnym alergenem, mającym wysoki potencjał wywoływania reakcji. Niemniej, nadal duża część osób skupia się na gotowych formułach, pozwalając jednocześnie zwierzęciu jeść gotowanego kurczaka, np. podczas biegunek.
Chociaż w każdej grupie ras może zdarzyć się osobnik, który ma wrodzone skłonności do bycia osobnikiem z delikatnym przewodem pokarmowym, to nie sposób nie wspomnieć o pewnych predyspozycjach rasowych. W gronie wrażliwych psów znajdują się np. West Highland White Terriery, chociaż przede wszystkim cechę tę należy traktować jako osobniczą.
Wielu opiekunów pozwala swojemu psu jeść surowego kurczaka i stanowi on stały punkt w diecie psa. Niestety, nie da się ułożyć idealnego jadłospisu odpowiadającego każdemu zwierzęciu, gdyż wszystkie są inne i wymagają zróżnicowanego podejścia żywieniowego. Jeśli u czworonoga nie stwierdzono nadwrażliwości na mięso z kurczaka, nie należy obawiać się stosowania go w diecie. Bogactwo składników odżywczych zawartych w mięsie drobiowym sprawia, że jest ono idealnym rozwiązaniem dla większości zwierząt.
Warto też poznać: Jakie warzywa i owoce mogą znaleźć się w diecie psa?