Owady jako żywienie hipoalergiczne
Spis treści
Co to znaczy „hipoalergiczny”?
Określenie hipoalergiczny oznacza, że produkt ma mniejszy potencjał alergenny u konsumenta: człowieka lub zwierzęcia. Produkty tak opisane są bezpieczne dla ludzi i zwierząt z alergiami i nietolerancjami, na przykład pokarmowymi. Hipoalergiczny może określać nie tylko produkty żywnościowe, również kosmetyki, środki higieniczne, a nawet tekstylia.
Przedrostek “hipo” według Słownika Języka Polskiego stanowi pierwszy człon wyrazów oznaczający: pod, poniżej.1 Dlatego karma hipoalergiczna to taka, w której zastosowane składniki obniżają ryzyko wystąpienia niepożądanych reakcji alergicznych, ale nie niwelują ich całkowicie. Nie tylko karmę można określać tym mianem, ale także jej poszczególne komponenty, np. białko z owadów.
Dlaczego żywność z owadów jest hipoalergiczna?
Białko pochodzące z owadów jest hipoalergiczne, ponieważ zwierzęta nie rozwinęły na nie jeszcze odpowiedzi alergicznej. Z tego powodu zastosowanie białka z owadów w karmie dla psów i kotów stanowi obiecującą alternatywę żywieniową dla czworonogów, które są uczulone na wiele innych rodzajów protein odzwierzęcych. Molekularna struktura DNA owadów różni się znacząco od struktury ssaków, dlatego karmy oparte na owadzim białku mogą stanowić idealne rozwiązanie żywieniowe dla zwierząt z nietolerancjami i alergiami pokarmowymi. Ponadto, insekty posiadają korzystny profil aminokwasowy (wyposażone są w aminokwasy egzogenne, czyli takie, których organizm nie jest w stanie sam wyprodukować).
Dlaczego warto stosować karmę opartą na owadach?
Karmy oparte na owadach można śmiało polecać szerokiemu gronu opiekunów i ich czworonogów. Dlaczego? Dobrze dobrana dieta wpływa pozytywnie na cały organizm zwierzęcia: jego sierść i skórę, układ trawienny i odpornościowy. Im lepsze jakościowo składniki i właściwie dokonany dobór diety, tym lepiej dla zdrowia czworonoga. Warto wspomnieć, że niezwykle istotna jest strawność posiłku. W przypadku owadów można mówić o niezwykle wysokiej strawności ich białka, sięgającej blisko 95%.
Wspomaganie procesów trawiennych, a tym samym troska o odporność
Karmy oparte na owadach mają nie tylko wyjątkowe walory odżywcze (np. więcej białka, żelaza i wapnia niż białko kurze), ale są także znakomicie przyswajalne. Wpływa to na regulację procesów trawiennych u czworonogów borykających się z dolegliwościami ze strony układu pokarmowego (wzdęciami, gazami i biegunkami) oraz w efekcie pomaga kształtować naturalną odporność zwierzęcia.
Wsparcie zdrowia skóry i pomoc w budowie mocnej, lśniącej sierści
Hipoalergiczne białko owadów pomaga zminimalizować ryzyko występowania dolegliwości związanych z nietolerancjami i alergiami pokarmowymi, w tym objawami dermatologicznymi, np. świądem czy zaczerwienieniem skóry. W karmie powinien zawsze znajdować się dodatek nienasyconych kwasów omega-3 i omega-6, które pozytywnie wpływają na barierę skórną i wyciszając ewentualne stany zapalne.
Zapewnienie bezpiecznego i smakowitego źródła białka
Białko z insektów jest bezpieczne w stosowaniu w diecie psa i kota, ponieważ nie zawiera żadnych antybiotyków, GMO ani hormonów wzrostu. Jego lekko orzechowa nuta smakowa przyciąga uwagę mięsożerców, zachęcając do spożywania zawartości miski. Warto zwrócić uwagę, aby oferowana karma była pełnoporcjowa, czyli dostarczała wszystkich niezbędnych składników w odpowiednich proporcjach.
Czy żywność z owadów wpływa też na człowieka?
Zgodnie z badaniami naukowymi, żywność z owadów może być bezpieczna i zdrowa także dla człowieka. Dla wielu społeczeństw na całym świecie, owady od wieków stanowią część codziennej diety, coś, co dla wielu kultur jest normalnością dla nas – Europejczyków – to jeszcze nowość, natomiast nie należy się jej obawiać.
Komisja Europejska pozytywnie zaopiniowała projekt aktu prawnego zezwalającego na wprowadzenie do obrotu białka owadziego jako nowej żywności. W unijnym wykazie nowej żywności znajdują się aktualnie 3 rodzaje owadów:
- mącznik młynarek (Tenebrio molitor) – suszone larwy,
- szarańcza wędrowna (Locusta migratoria) – mrożona, suszona i sproszkowana,
- świerszcz domowy (Acheta domesticus) – mrożony, suszony i sproszkowany.
Owady są bogate w białko, witaminy i składniki mineralne, takie jak żelazo, cynk i magnez. Ponadto wprowadzenie żywności z owadów do diety człowieka może pomóc w: zmniejszeniu emisji gazów cieplarnianych takich jak metan; ograniczaniu zużycia wody, a także pozytywnie wpłynąć na zdrowie. Hodowla owadów jest w 100% etyczna i ekologiczna: 1 tona larw jest w stanie skonsumować 4,5 tony niskiej jakości organicznej żywności pochodzenia roślinnego.
Inne produkty hipoalergiczne dla zwierząt
Oprócz żywności z owadów, na rynku odstępne są również inne produkty hipoalergiczne, takie jak szampony, kremy i kosmetyki dla zwierząt. Są one opracowane specjalnie dla psów i kotów z wrażliwą skórą, wymagająca specjalnej pielęgnacji.
Duża liczba opiekunów odwiedza gabinety weterynaryjne, w których informuje lekarzy weterynarii o swoich obawach w zakresie ewentualnej nietolerancji pokarmowej lub alergii. Właśnie dlatego niezwykle istotna jest obserwacja zwierzęcia i zaoferowanie mu niezwłocznej pomocy, gdy tylko cokolwiek niepokoi w jego zachowaniu. W przypadku wrażliwych zwierząt istotna jest stała kontrola diety, nie tylko karmy pełnoporcjowej, ale także wszelkich dodatków w postaci smakołyków.